Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe din Franța, o rețea rusă asociată campaniilor de dezinformare din mediul online, numită Recent Reliable News, a fost implicată în postarea pe rețelele sociale a primelor fotografii cu desenele cu Steaua lui David de pe clădirile din Paris și amplificarea circulației acestora pe internet. Viginum, agenția guvernamentală a Franței creată pentru a combate fenomenul de dezinformare în mediul online, a detectat o rețea de peste 1.000 de boți pe platforma X, care a publicat lunea trecută peste 2.500 de mesaje cu privire la desenele cu simbolul evreilor.

Ministerul a condamnat “interferența digitală împotriva Franței”, afirmând că aceasta demonstrează modul în care Rusia exploatează “crizele internaționale” pentru a alimenta tensiunile și pentru a crea confuzie. Săptămâna trecută, poliția franceză a arestat doi cetățeni moldoveni care au recunoscut că au desenat Steaua lui David pe o clădire din Paris, precizând că “au acționat la comanda cuiva din Rusia”. 

Procurorul general al Parisului, Laure Beccau, a declarat marți că nu poate exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost efectuat “la cererea explicită a unei persoane care locuiește în afara țării”. O investigație a publicației Le Monde îl indică pe Anatolii Prizenko, un om de afaceri pro-rus din Moldova, ca fiind cel din spatele operațiunii.

În comunicatul emis, ministerul a precizat că va ceda sarcina de a investiga orice persoană străină suspectată de astfel de acte de vandalism pe seama autorităților judiciare ale țării. Franța găzduiește cel mai mare număr de evrei și musulmani din Europa, iar președintele Emmanuel Macron s-a implicat în atenuarea tensiunilor legate de războiul din Israel.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday