Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu în privința legii pentru restaurarea biodiversității, care va contribui în mod fundamental la atingerea neutralității climatice până la jumătatea secolului, se arată într-un comunicat al instituțiilor europene.

Concret, țările membre trebuie să ia măsuri pentru refacerea a cel puțin 20% din suprafața pășunilor, pădurilor și ecosistemelor acvatice aflate în stare proastă, până la finalul deceniului. Până în 2050, astfel de acțiuni ar trebui să fie puse în aplicare pentru toate ecosistemele care au nevoie de restaurare. 

Urmează voturile oficiale din partea Parlamentului și Consiliului European. Regulamentul va în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele vor fi obligate să prezinte planurile de restaurare, în termen de maximum doi ani.

Obiectivele de refacere vor fi diferite în funcție de ecosisteme, potrivit comunicatului de presă, iar statele vor face planuri naționale de restaurare ținând cont de contextul local al ecosistemelor. În elaborarea planurilor vor fi implicați reprezentanți ai societății civile și ai comunității locale. 

Acordul este un compromis obținut după mai multe luni de negocieri, în condițiile în care unele țări și-au exprimat îngrijorările cu privire la costul introducerii unor măsuri pentru ameliorarea acestor ecosisteme. Bruxelles-ul a fost de acord să propună mai multe fonduri, dacă se constată că țările au nevoie de ele pentru aplicarea planurilor. 

Unele guverne au avertizat că Uniunea Europeană impune prea multe legi pentru mediu, care vin în defavoarea industriilor, în timp ce unii parlamentari de centru-dreapta au încercat să ducă la eliminarea completă a regulamentului, cu argumentul principal că afectează agricultorii. Alte țări au susținut că legea este necesară pentru a salva speciile aflate în declin sau de a pune în valoare capacitatea naturii de a proteja împotriva schimbărilor climatice.

Surse alternative: Comisia Europeană, Reuters

Foto: Dreamstime/Pop Nukoonrat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday