Cele 27 de state membre ale UE urmează să voteze un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro la summitul care va avea loc în perioada 14 – 15 decembrie. Există, însă, temeri că Viktor Orban, premierul Ungariei, ar putea bloca pachetul, motiv pentru care oficialii UE au declarat pentru Reuters că vor soluționa această problemă prin a cere fiecărui guvern al statelor membre să stabilească câte un pachet de ajutor propriu, pentru a ajunge la suma propusă. 

Dacă Ungaria devine un obstacol în calea unanimității necesare pentru a face acest lucru prin intermediul bugetului UE, statele membre vor găsi o altă cale, cum ar fi un acord interguvernamental sau garanții naționale”, explică mai mulți oficiali europeni sub protecția anonimatului, adăugând că Ucraina va primii banii într-un fel sau altul”.

Planul propus de UE pentru a evita veto-ul Ungariei nu este nou, ci a fost propus ca alternativă și anul trecut, din același motiv. Nu este prima dată când Ungaria ar putea acționa în acest fel. Anul trecut, aceasta s-a opus unui pachet de ajutor financiar stabilit pentru 2023 în valoare de 18 miliarde de euro. După luni de dispute, Budapesta a acceptat în cele din urmă pachetul, după ce a obținut ceea ce a spus că sunt “concesii din partea blocului privind ajutorul acordat Ungariei”. 

Premierul Viktor Orban, considerat apropiat al lui Vladimir Putin, a refuzat să furnizeze armament Kievului și a declarat în mod repetat că contraofensiva Ucrainei este “sortită eșecului”, comentarii care au creat tensiuni în blocul comunitar. Săptămâna aceasta, Ungaria a declarat că dorește o evaluare a valorii ajutorului financiar și a factorilor de risc ai acestuia, cum ar fi corupția. Orban mizează pe deblocarea în curând a unei părți din fondurile înghețate anul trecut de UE din cauza îngrijorărilor privind “regresul democratic al Ungariei”, însă susține că UE încearcă să șantajeze Budapesta în acest fel, pentru a obține mai mult ajutor pentru Ucraina.

Surse: Reuters, Bloomberg

Sursa Foto: Ruslan Sitarchuk | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday