Guvernul german a publicat un document în care detaliază noile orientări privind politica de apărare, fiind prima modificare a poziției Berlinului în acest sens, din ultimul deceniu. Mai exact, documentul de 19 pagini detaliază primii pași concreți ca parte a schimbărilor anunțate de cancelarul german Olaf Scholz după invazia Rusiei în Ucraina.

Germania a decis după izbucnirea războiului să înființeze un fond special în valoare de 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de arme moderne și, totodată, pentru angajamentul privind atingerea obiectivului NATO de a cheltui anual cel puțin 2% din PIB pentru apărare, începând din 2024.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a numit documentul, intitulat “Zeitenwende” (“Punct de cotitură”), răspunsul Berlinului la o nouă realitate, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a readus războiul în Europa și a ridicat astfel nivelul de alertă al țărilor europene, schimbând în mod fundamental rolul Germaniei și al armatei acesteia (Bundeswehr).

Odată cu Zeitenwende, Germania devine o țară matură în ceea ce privește politica de securitate. Fiind cea mai populată țară din UE și un stat puternic din punct de vedere economic, Germania trebuie să fie coloana vertebrală a descurajării și a apărării colective în Europa, a declarat ministrul Apărării.

Acesta a recunoscut că redresarea va dura ceva timp și că armata țării va fi în continuare obligată să stabilească priorități în viitorul apropiat, după “decenii de neglijență” în care s-a renunțat la mai multe structuri militare. Boris Pistorius a reamintit pe această cale promisiunea Berlinului de a desfășura în Lituania un grup de luptă permanent, o premieră pentru Germania. A numit acest grup “un far” al proiectului Zeitenwende și o dovadă că țara “se va ridica la înălțimea noului său rol”. 

Sursa: Reuters

Foto: Bundeswehr.de

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday