Adamsons, în vârstă de 67 de ani, a fost ministru al Internelor în perioada 1994-1995 și deputat timp de șase mandate în parlament. A fost reținut sub suspiciunea de spionaj în primăvara anului 2021. Se pare că a putut transmite Rusiei informații cu diferite grade de secretizare timp de patru ani. Potrivit procurorilor “Adamsons nu era interesat să colaboreze cu serviciile secrete ruse pentru bani. Probabil a făcut acest lucru din convingeri ideologice“.

A fost găsit joi vinovat de spionaj, fraudă și de încălcarea regimului armelor și munițiilor și condamnat la opt ani și șase luni de închisoare. Un al doilea inculpat în același dosar, complice al fostului ministru, cetățeanul rus Ghenadi Silonov (fost KGB-ist) și persoana căreia Adamsons îi transmitea informații, a fost găsit de asemenea vinovat și condamnat la șapte ani de închisoare. “Janis Adamsons a colectat informații secrete și neclasificate pentru serviciile secrete ruse, într-un mod ilegal, sistematic și țintit“, a transmis judecătorul Tribunalului Riga, Erlens Ernstsons.

Nici Adamsons, nici Silonovs nu și-au recunoscut vinovăția și ambii au spus că vor contesta verdictul.

Surse alternative: Kyiv Independent, LSM

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday