O analiză Reuters arată că amenințările proferate de liderii Hezbollah la adresa Statelor Unite sunt credibile, fiind susținute de transferul de rachete de croazieră P-800 Oniks (denumirea rusească este Yakhont) în timpul războiului din Siria. Hezbollah a achiziționat puternicele rachete anti-navă rusești de la dictatorul sirian Bashar al-Assad, care le-a primit în baza unui contract semnat cu Rusia.

Deși Hezbollah nu a confirmat niciodată oficial că posedă astfel de rachete, două surse au declarat pentru Reuters că mesajul de acum o săptămână al lui Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, care a insinuat că armata sa are capacități anti-navă, a avut în vedere acest tip de rachete rusești. “Voi, americanii, știți foarte bine că, dacă va izbucni un război în regiune, flotele voastre nu vor fi de nici un folos, nici lupta din aer nu va fi de niciun folos, iar soldații și flotele voastre vor plăti un preț foarte mare”, a spus Nasrallah.

Cu o rază de 600 de kilometri, Yakhont poate livra o încărcătură convențională de 300 de kilograme, dar poate transporta și focoase nucleare tactice.

SUA au adus două portavioane și grupurile lor de luptă, formate fiecare din 7-8 nave (crucișătoare, interceptoare și nave de sprijin) pentru a preveni intrarea Hezbollah și a Iranului în război și escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas într-un război regional. În 2006, Hezbollah a lovit o navă de război israeliană în Mediterana.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday