DNA prezintă firul evenimentelor și arată că, pe 25 octombrie, soacra lui Cherecheș a contactat ruda unui judecător din complet, pe care o cunoștea, și s-a oferit să achiziționeze una dintre afacerile acesteia din Mureș, cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 de euro, urmând ca banii să ajungă în final la judecătorul respectiv.

“Această ofertă inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție”, explică procurorii.

Ulterior, la data de 6 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată “ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare”. Astfel, pe data de 8 noiembrie, într-un restaurant din Cluj-Napoca, soacra primarului din Baia Mare ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, moment în care a fost prinsă în flagrant.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, conchide DNA, care precizează că cei doi soți au fost reținuți pentru 24 de ore.

Într-o primă reacție la acest caz, Cătălin Cherecheș a declarat la Antena 3: ”Habar n-am despre ce e vorba. Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par cretine. Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat (septembrie 2023). Stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare”.

Conform G4Media, Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare, în primă instanță, pentru luare de mită în formă continuată și interzicerea pe o durată de patru ani a dreptului de a candida și de a fi ales și de a ocupa o funcție publică. Curtea de Apel Cluj urma să pronunțe o sentință în acest dosar la data de 24 noiembrie.

Foto: Inquam Photos / Ghita Porumb

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday