Patru persoane, între care un cuplu de cetățeni moldoveni, au fost arestate săptămâna trecută. Sunt suspectate că au desenat de peste 250 de ori “Steaua albastră a lui David”, probabil pentru a semăna neliniște în Franța, pe fondul valurilor de incidente antisemite care au avut loc după izbucnirea războiului din Israel.
Procuratura din Paris nu exclude ipoteza ca simbolurile să fi fost desenate la cererea explicită a unei persoane din străinătate: “Perchezițiile asupra telefoanelor sugerează că ambele perechi de autori erau în legătură cu aceeași persoană”, a transmis instituția pentru Politico.
În continuare, publicația franceză Le Monde a determinat că știrile despre stele au fost răspândite de conturile de pe rețelele sociale afiliate operațiunii rusești de dezinformare Doppelganger. După consultarea unor reprezentanți ai serviciilor de informații, dar și a unor dezvăluiri ale postului de radio Europe 1, Le Monde l-a indicat pe Anatolii Prizenko, un om de afaceri prorus din Republica Moldova, ca fiind persoana care ar fi coordonat cele două grupuri.
Liberation a publicat o declarație a unui bărbat care susține că este Prizenko și care a afirmat că el este responsabil de incidentele, al căror scop spune că a fost de “a da un semnal de sprijin evreilor din Europa”. În Franța se găsesc cele mai mari comunități de evrei și musulmani din Europa, iar președintele Emmanuel Macron și guvernul au luat o serie de măsuri pentru a atenua tensiunile legate de situația dintre Israel și Hamas.
Franța a mai fost ținta campaniilor de dezinformare rusești și cu alte ocazii. În 2017, de exemplu, emailurile echipei de campanie a lui Emmanuel Macron au fost piratate cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale. Investigațiile au indicat că agenți ruși s-au aflat în spatele acțiunii. Divizarea societăților occidentale, pe teme sensibile, este o mișcare clasică rusească și a fost folosită inclusiv în 2016, în timpul campaniei electorale din Statele Unite.
Maxime Audinet, cercetător la Institutul pentru Cercetare Strategică, a explicat că KGB-ul a orchestrat o campanie similară celei de acum la finalul anilor 1950, afișând sloganuri antisemite și svastici în Germania de Vest, pentru a discredita țara.
Amploarea actelor antisemite a alimentat un sentiment de temere în rândul comunității evreiești din Franța, iar perspectiva unei campanii rusești de destabilizare este deosebit de îngrijorătoare cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare.
Un purtător de cuvânt al partidului președintelui Macron a declarat: “Nu vom cădea în capcana Rusiei. Vom vorbi despre Europa și-i vom convinge pe alegători că ea îi protejează. Rusia, Moscova, Vladimir Putin încearcă să distragă atenția de la războiul oribil pe care l-au declanșat în Ucraina, sprijinindu-se pe fracturile din țările occidentale”.
Surse alternative: Politico, Le Monde
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.