Reuniți într-un summit la Sevillia, Spania, reprezentanții statelor membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA) au convenit la începutul săptămânii lansarea unui concurs pentru companii cu sediul în Europa, care să construiască nava spațială. Câștigătorul competiției va primi o finanțare și sprijin tehnic din partea agenției, dar va trebui să opereze capsula de pe o bază comercială și să contribuie parțial la costurile de construire.

Vehiculul ar putea evolua ulterior într-unul pentru echipaj și, în cele din urmă, poate servi ca mijloc de transport către alte destinații, potrivit ESA. Start-up-uri precum The Exploration Company și Rocket Factory Augsburg lucrează deja la astfel de concepte și ar putea fi posibili concurenți, relatează BBC.

NASA a introdus programe comerciale de marfă în urmă cu mai bine de un deceniu, iar între timp SpaceX a devenit furnizorul principal de servicii de transport spațial. Agenția americană achiziționează locuri în capsule SpaceX pentru a-și duce astronauții către și de la ISS, iar rachetele companiei lui Elon Musk sunt folosite și pentru alte misiuni științifice în spațiu. China a demarat recent un concurs pentru a dezvolta soluții de a transporta marfă către stația sa spațială Tiangong.

Surse alternative: Space, BBC

Foto: The Exploration Company

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday