“Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației de-a lungul următorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior, dar ușor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite – și să descrească gradual în următoarele trimestre”, explică Banca Națională a României la finalul ședinței de politică monetară.

BNR arată că incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației decurg din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, dar și din evoluția cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu. Inflația ar putea fi influențată în continuare de războiul din Ucraina, precum și de evoluțiile economice sub așteptări din Europa, îndeosebi din Germania.

“Cele mai recente date și analize indică o decelerare semnificativă a creșterii economiei în a doua parte a anului curent, implicând o dinamică anuală mai modestă a PIB în trimestrul III decât cea anticipată anterior”, mai explică BNR.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât, în urma ședinței de astăzi:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Analiștii economici se așteptau ca BNR să nu facă schimbări în privința indicatorului-cheie de politică monetară. Experții consultați de Profit.ro au, însă, păreri împărțite despre momentul când banca centrală ar trebui să înceapă să reducă dobânda de referință. 

Ultima dată, Banca Națională a majorat indicatorul în ianuarie, de la 6,75% pe an la 7% pe an, iar de atunci l-a menținut la acest nivel timp de șapte ședințe consecutive. Următoarea întâlnire legată de politica monetară este programată pe 12 ianuarie 2024.

Pe acest fond, inflația a scăzut de la o lună la alta și a ajuns în septembrie la 8,8%, după ce în iulie și august a fost de 9,4%. În prima lună de toamnă s-au ieftinit unele alimente de bază, pentru care guvernul a limitat adaosul comercial, dar au crescut prețurile din restaurante și s-au scumpit hainele, combustibilii și energia electrică. 

La final de octombrie, și Banca Centrală Europeană a menținut dobânda neschimbată, la capătul unui an de majorări consecutive. Totuși, BCE a subliniat atunci că lupta cu inflația nu s-a încheiat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday