Banca Centrală Europeană a întrerupt cel mai dur ciclu de creșteri ale dobânzilor de referință de la lansarea monedei euro, considerând că majorările anterioare sunt suficiente, pentru moment, pentru a combate inflația. 

Ratele dobânzilor cheie ale BCE se află la niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor contribui substanțial la atingerea obiectivului de inflație. Dobânzile de referință vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar, a precizat BCE.

Această decizie intervine în contextul în care cresc îngrijorările cu privire la impactul creșterilor anterioare asupra economiilor europene, cu avertismente privind o recesiune în Zona Euro, în special în Germania, unde, în octombrie, activitatea întreprinderilor s-a contractat pentru a patra lună consecutiv din cauza unei crize în sectorul producției.

În condițiile în care inflația este de peste două ori mai mare decât ținta băncii centrale, economiștii se așteaptă ca costurile de împrumut să rămână la niveluri ridicate pentru o perioadă prelungită, pentru a limita creșterea prețurilor.

BCE “monitorizează cu atenție” evoluția crizei din Orientul Mijlociu și impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra economiei Zonei Euro, a declarat directoarea băncii, Christine Lagarde, care a completat: “Este o regiune a lumii în care există un mare trafic de petroliere, unde există și țări producătoare de petrol“.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană majora pentru a zecea oară la rând dobânda de referință, o tendință începută în iulie 2022. Totuși, instituția a sugerat de atunci că ciclul de înăsprire s-a încheiat. De altfel, economiștii se așteptau încă de atunci ca acea mișcare de înăsprire să fie ultima și anticipau o pauză lungă, urmată de reduceri de dobândă în a doua jumătate a anului viitor.

Ultima dată când au decis creșterea ratei dobânzii de referință, experții s-au lovit de unele neînțelegeri, având în vedere că economiștii reduseseră previziunile privind creșterea economică din Zona Euro. Nivelul actual al dobânzii, de 4%, este cel mai mare înregistrat în Zona Euro.

Sursa: The Guardian, Trading Economics

Sursa Foto: Yukchong Kwan / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday