Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că recomandă deschiderea negocierilor pentru cele două țări, având în vedere că Ucraina a finalizat “cu mult peste 90% din pașii necesari impuși de Comisie anul trecut, printre care se numără reforme judiciare și de combatere a corupției”. Von der Leyen a declarat, de asemenea, că a recomandat consiliului să adopte un cadru de negociere după ce Ucraina va realiza reformele rămase. 

În raportul Comisiei Europene, se arată, de asemenea, că Moldova “și-a reformat organismele anticorupție și a crescut numărul de anchete și de condamnări în cazurile de corupție. Moldova a adoptat un plan de acțiune pentru deoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite”. A subliniat însă că mai rămân o serie de pași ce trebuie făcuți.

Comisia recomandă și acordarea statutului de țară candidată pentru Georgia, cu condiția ca anumite reforme să fie puse în practică.

În ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, deschiderea negocierilor va avea locodată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”, a precizat Ursula von der Leyen. 

Surse: Comisia Europeană, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday