Cotația barilului de petrol american (WTI) este de 77,58 de dolari, iar cea a petrolului european (Brent) de 81,73 de dolari/baril, cele mai mici niveluri din 25 august. Îngrijorările legate de cererea globală s-au accentuat, după ce China a raportat o scădere a exporturilor în luna octombrie. În privința ofertei, Arabia Saudită și Rusia au anunțat că vor reduce voluntar producția până la sfârșitul anului, iar piețele așteaptă să vadă dacă cele două vor continua în aceeași măsură și în 2024.

“Datele din China semnalează declinul continuu al perspectivelor economiei chineze, determinat de scăderea cererii în cea mai mare destinație a sa de export, Occidentul”, a explicat un analist de la City Index.

“Comercianții vor rămâne în alertă maximă în privința semnalelor de apariție a unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu, care ar putea întrerupe aprovizionarea, dar se pare că aceste temeri se diminuează. (…) Cred că comercianții devin din ce în ce mai îngrijorați de perspectiva unei cereri mai slabe anul viitor, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor continuă să se resimtă”, a declarat un expert al platformei OANDA.

Surse alternative: Trading Economics, Reuters
Grafice: Trading Economics
Ilustrație: Dreamstime/Neacsu Razvan Chirnoaga

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday