Potrivit unui comunicat emis de Parchetul Portughez, premierul este anchetat, iar locuința sa oficială, în curs de percheziție, după ce au fost reținuți șeful său de cabinet, un consilier personal și un primar din Sines.

Parchetul precizează că alte două percheziții sunt în curs de desfășurare, marți seara, la ministerele Mediului și Infrastructurii, pentru verificarea documentelor unei exploatații de litiu din nordul țării, precum și ale unui mega-proiect de hidrogen verde, ce prevedea construirea unui hub în portul Sines.

Guvernul socialist al lui Costa a susținut cu entuziasm schemele de energie verde, precum și proiectele de extragere a litiului în diferite zone ale Portugaliei, ca parte a eforturilor UE de a asigura materiile prime critice. O investigație Politico din 2021 arăta însă că daunele de mediu cauzate sunt mult mai mari decât valoarea elementelor extrase, calitatea zăcămintelor de litiu fiind una controversată. Hub-ul de hidrogen verde din portul Sines este finanțat cu miliarde de euro din bugetul UE pentru inovare.

Costa este prim-ministru al Portugaliei din 2015. A fost reales în 2019 și apoi din nou în 2022, când Partidul Socialist și-a asigurat în mod neașteptat majoritatea absolută în parlamentul portughez, grație performanțelor economice bune ale guvernelor conduse de Costa.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday