David Axelrod, principalul expert al Partidului Democrat și unul dintre “arhitecții” victoriei lui Barack Obama din 2008, a analizat situația actuală și s-a întrebat public dacă este “înțelept” ca Joe Biden să mai candideze pentru un al doilea mandat, având în vedere îngrijorările electoratului legate de vârsta sa, de modul în care gestionează economia și de poziția în conflictele din Ucraina și din Israel. Cel din urmă a deschis o adevărată prăpastie chiar în interiorul Partidului Democrat american – în timp ce republicanii s-au poziționat ferm în sprijinul Israelului, jumătate dintre democrați cred că Israel ar trebui să oprească atacul asupra Fâșiei Gaza, din cauza numeroaselor victime provocate de războiul împotriva Hamas. 

Ultimele sondaje, publicate duminică, arată că Donald Trump conduce acum în cinci din cele șase state considerate “nehotărâte” – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada și Pennsylvania. Tocmai pentru că acestea nu sunt clare în favoarea republicanilor sau democraților, sunt cele care decid de fiecare dată câștigătoul alegerilor, iar în 2020 Biden a câștigat cu ajutorul a patru dintre ele. 

David Axelrod mai arată însă și că este destul de târziu pentru o schimbare de candidat, cu doar un an înainte de alegeri. Totuși, observă The Telegraph, faptul că el a spus în mod public astfel de lucruri arată chiar anxietatea din Partidul Democrat. Situația este cu atât mai dramatică cu cât alte sondaje recente au arătat că Joe Biden are probleme inclusiv în a-i aduce la vot pe alegătorii tradițional democrați, mai ales din rândurile minorităților etnice, religioase, dar și pe tineri. Sprijinul pentru Israel, de pildă, a îndepărtat mulți alegători musulmani, care formează o forță electorală majoră în Michigan. 

În acest moment, singurul contracandidat al lui Joe Biden, la nivelul partidului, este congresmanul din Minnesota, Dean Phillips. Totuși, scrie The Telegraph, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, și-a consolidat imaginea călătorind prin țară. Alte nume care au potențialul de a intra în joc, în cazul retragerii actualului președinte, sunt Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Michigan, și guvernatorul statului Illinois, J. B. Pritzker.

Dincolo de presiunile de a renunța el însuși la candidatură, lui Joe Biden i s-a solicitat și să renunțe la actualul său vicepreședinte Kamala Harris. The Telegraph subliniază însă că este prea târziu pentru schimbări de acest fel. De asemenea, candidatura alături de Harris este o promisiune pe care Biden a făcut-o atunci când a candidat la alegerile din 2020.  

Sursa: The Telegraph 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday