Rostelecom, operatorul rusesc de telecomunicații, a notificat Finlanda despre avariile asupra cablului Baltika pe 12 octombrie, a declarat Ministerul finlandez al Afacerilor Economice. Nava rusească Spatsel Karev a primit permisiunea autorităților finlandeze să înceapă lucrările de reparații, care vor dura câteva zile, întrucât Baltika, lung de o mie de kilometri, traversează părți din zonele economice ale Suediei și Finlandei.

Luna trecută, gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, dar și două cabluri de telecomunicații, care conectează Estonia de Finlanda și Suedia, au fost deteriorate. Autoritățile cred că aceste incidente au legătură între ele, deoarece s-au produs în aceeași zi, respectiv 8 octombrie. 

În privința deteriorării cablului rusesc, adjunctul comandantului Gărzii de Coastă a Finlandei a declarat că nu există încă informații despre ce s-a întâmplat, dar “este posibil ca această situație să aibă legătură cu problema de la Balticconnector”.

După declanșarea investigațiilor preliminare, autoritățile finlandeze au găsit o ancoră pe fundul Mării Baltice, despre care cred că ar fi putut provoca distrugerile. În centrul anchetei finlandeze este nava chineză Newnew Polar Bear. 

Sursă: Politico

Sursa foto: Sybille Reuter | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday