Schwarz Group se numără printre investitorii în start-up-ul Aleph Alpha, alături de un centru AI înființat de o fundație a lui Dieter Schwarz, creatorul Lidl, și de unitatea de capital a Bosch, cel mai mare furnizor de piese auto din Europa.

Aleph Alpha a fost înființat în 2019 și se numără printre cele mai importante start-up-uri europene care se concentrează pe inteligența artificială generativă, care poate crea texte, imagini sau scrie linii de cod. Are circa 70 de angajați și își propune să ofere softuri de protecție a datelor, de securitate și de transparență, inclusiv în domenii sensibile cum sunt sănătatea sau juridicul. 

Aproape un sfert din finanțare provine dintr-o investiție de capital, iar restul din granturi de cercetare și angajamente pentru dezvoltarea de afaceri comune. Persoane care au informații despre tranzacții au declarat că, în final, Aleph Alpha va avea un capital social evaluat la 500 de milioane de euro.

Start-up-ul german va încerca să se impună pe o piață din ce în ce mai aglomerată și competitivă, cu concurenți mai bine finanțați, prcum OpenAI susținută de Microsoft, Google, Meta și, cel mai recent, xAI deținută de Elon Musk. Aleph Alpha dorește să își accelereze expansiunea, deoarece vede următoarele 12-24 de luni ca fiind o fereastră în timpul căreia companiile vor testa și selecta software-ul de inteligență artificială pe care intenționează să îl folosească.

Schwarz Group, proprietarul Lidl, este controlat în totalitate de o familie, și are venituri anuale de 154 de miliarde de euro și 575 de mii de angajați la nivel mondial. Pe lângă lanțul de magazine Lidl, grupul s-a extins și în domeniul producției de alimente, al reciclării și al serviciilor IT. În domeniul IT, în septembrie, a creat o unitate de sine stătătoare Schwarz Digits, care oferă servicii pentru restul operațiunilor grupului Schwarz, dar și pentru clienții externi.

Sursa: Financial Times

Foto: Twitter/X: @Aleph__Alpha

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday