Anunțul a fost făcut de premierul Italiei și de omologul albanez. Giorgia Meloni a explicat că minorii, femeile însărcinate și alte grupuri vulnerabile nu vor ajunge în centrele din Albania. De asemenea, Reuters scrie, pe baza unei mărturii a unei persoane familiarizate cu planul guvernului italian, că scopul centrelor este, în special, de a descuraja traficul de persoane.

Giorgia Meloni a transmis că centrele din Albania vor găzdui, în primă fază, aproximativ 3.000 de persoane și speră că pe viitor capacitatea acestora va fi extinsă la 36 de mii de migranți anual. Centrele urmează să fie deschise în primăvara anului următor. De asemenea, premierul a spus că Italia va construi o unitate de identificare a migranților în portul albanez Shëngjin și un centru de repatriere, iar ambele facilități vor funcționa sub jurisdicția italiană.

Partidul de dreapta al Girogiei Meloni, Frații Italiei, a cerut de mult timp ca astfel de facilități să fie înființate în afara Uniunii Europene. Prima opțiune a partidului a fost Africa de Nord, însă nicio țară din acea regiune nu a acceptat.

Consider că acesta este un acord cu adevărat european și vreau să spun că arată că este posibil să lucrăm împreună la gestionarea fluxurilor migratorii. Ei (migranții) vor rămâne în aceste centre până când cererile lor de azil vor fi analizate, fiind apoi repatriați, dacă este cazul”, a spus Giorgia Meloni, în discursul ținut la Roma.

Italia se confruntă cu o reală criză a migranților, după ce numărul lor s-a dublat pe parcursul anului. În 2023, mai mult de 145 de mii de persoane au ajuns în Italia, comparativ cu aproximativ 88 de mii, în 2022. La nivelul statului s-a încercat luarea unor măsuri, pedepsele pentru traficul de persoane fiind înăsprite. Cei mai mulți migranți care au ajuns în Italia în acest an provin din Guineea, Coasta de Fildeș și Tunisia.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday