Fostul președinte, Donald Trump, a fost interogat de procurorul Kevin Wallace. I s-a cerut inițial să confirme că a fost director al Trump Organization din 1981 până în 2017, iar apoi a urmat o serie de întrebări referitoare la cum a fost înființat trustul care se află în centrul procesului. 

După 30 de minute cu Trump în boxa martorilor, judecătorul Arthur Engoron s-a arătat iritat de atitudinea fostului președinte și i-a cerut acestuia să răspundă la întrebări: “Poți să mă ataci, poți face ce vrei, dar răspunde la întrebări”, iar avocatului său judecătoru i-a atras atenția să-și controleze clientul: “Pe lângă faptul că nu răspunde clar la întrebări, este repetitiv. Nu avem timp de pierdut”, a explicat judecătorul, amenințând că nu-i va mai permite lui Trump să continue depoziția. Donald Trump i-a replicat direct judecătorului: “Acesta este un proces foarte nedrept. Foarte, foarte! Și sper că publicul urmărește”.

Judecătorul Arthur Engoron i-a spus în mod repetat lui Trump să nu țină discursuri și să răspundă doar la întrebări. Fostul președinte nu a ținut cont de recomandări, continuând să dea răspunsuri lungi și neclare despre valorile proprietăților sale, susținând tot timpul că e persecutat. Judecătorul l-a întrerupt în mod repetat și i-a repetat că trebuie să răspundă clar și scurt, recitindu-i întrebările. La insistențele judecătorului privind supraevaluarea averii pentru a obține beneficii în taxe și credite, fostul președinte al SUA a răspuns cu “nu-mi amintesc” sau “nu știu”, explicând și că a fost “prea ocupat ca președinte” pentru a revizui documente financiare legate de evaluarea activelor sale imobiliare.

La un moment dat Trump  a avut o izbucnire furioasă la adresa procurorului general al statului New York-ului, Letitia James,  a judecătorului și chiar a grefierului, pe care i-a acuzat că sunt părtinitori, iar procesul este “o rușine”.

După pauza de prânz, Donald Trump a fost întrebat dacă a avut cu adevărat 2,5 miliarde de dolari, atunci când a făcut împrumuturi la Deutsche Bank. Fostul președinte a asigurat că i-a fost ușor să dovedească faptul că deținea această sumă și că a achitat împrumutul fără nicio problemă. De asemenea, a adăugat că valoarea netă a averii sale este mult mai mare decât cea cuprinsă în situațiile financiare.

Deși se află sub un ordin ce-i interzice să comenteze public ceea ce se întâmplă în instanță, înainte de a intra în sala de judecată, Trump i-a criticat pe judecătorul Arthur Engoron și pe procurorul general al New York-ului, Letitia James, pe rețelele de socializare, spunând că acest caz este un efort de a submina candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2024. Procesul este însă unul civil, iar el nu riscă să îl ajungă la închisoare. Mai exact, Trump și cei doi fii adulți ai săi, Eric și Donald Jr, sunt acuzați că au comis fraude repetate prin “umflarea” averii din declarațiile financiare, pentru a obține condiții mai bune la credite imobiliare și polițe de asigurare. Fiica lui Trump, Ivanka, urmează să depună mărturie miercuri, deși nu este acuzată în acest caz.

Surse alternative: CNN, Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday