Andrzej Duda, președintele Poloniei, l-a desemnat pe Mateusz Morawiecki să formeze guvernul. Partidul acestuia din urmă, Lege și Justiție (PiS) se află la putere din 2015 și a câștigat și alegerile parlamentare de luna trecută, dar nu a mai obținut majoritatea. Celelalte partide au exclus formarea unei coaliții cu PiS, astfel că un alt Cabinet Morawiecki este puțin probabil să primească votul de învestitură.

În cazul în care Morawiecki nu va obține votul de încredere din partea legislativului, acesta din urmă va desemna un prim-ministru, explică Reuters, probabil pe Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European. Numirea acestuia ar marca o schimbare uriașă de direcție pentru Polonia, care de opt ani de zile a avut dispute cu Bruxelles-ul pe diverse teme, de la independența sistemului de justiție și până la drepturile minorităților sexuale.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday