Biroul de statistică al Uniunii Europene arată că, anul trecut, patru din zece vehicule importate de Uniunea Europeană au fost electrice sau hibride, o creștere de 35 de puncte procentuale față de 2017. Totodată, la nivelul exporturilor s-a înregistrat o creștere de 24 de puncte procentuale, de la 2% la 26%.

Anul trecut, mașinile electrice au reprezentat 15% din totalul importurilor și 9% din exporturi, cele hibrid plug-in 7% din importuri și 4% din exporturi, iar cele hibrid non plug-in 21% din importuri, respectiv 13% din exporturi.

Din punct de vedere valoric, Uniunea Europeană a cheltuit 37 de miliarde de euro pentru importuri de vehicule hibrid și electrice, față de 29,1 miliarde în 2021. Importurile de mașini hibrid non plug-in s-au ridicat la 16 miliarde euro, cele de mașini electrice au însumat 12,6 miliarde, iar cele de hibrid plug-in 8,4 miliarde.

Exporturile în țările din afara blocului comunitar s-au ridicat la 59,1 miliarde de euro, față de 42 de miliarde în 2021. Vânzările de mașini hibrid non plug-in au fost de 28,5 miliarde de euro, cele de electrice de 22,4 miliarde, iar cele de hibrid plug-in 8,1 miliarde.

Principala piață de export a fost cea din Statele Unite ale Americii (30% din exporturi), apoi cea din Marea Britanie (16%) și cea din Norvegia (15%).

Sursă: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday