ISW confirmă avansarea Armatei Ucrainene pe malul de est al Niprului, marginal, la circa 12 km est de orașul Herson și la 3 km de râu. Alte imagini geolocalizate confirmă că, pe 4 noiembrie, forțele ucrainene dețineau poziții avansate pe tot culoarul din stânga Niprului. Rusia bombardează puternic aceste poziții, dar incursiunea ucraineană pare a fi surprins resursele sale răzpândite pe alte direcții.

Armata Rusă încearcă contraatacuri atât spre Robotine și Verbove, zone în care ucrainenii au avansat pe Frontul de Sud în această vară pe ceea ce s-a confirmat a fi principala direcție de atac a contraofensivei lor, cât și spre Vuhledar, la limita cu Donbas.

Aparent, forțele ucrainene încearcă o intensificare a loviturilor din spatele frontului, în special din Crimeea ocupată. Sursele ruse au susținut că drone ucrainene au vizat în acest weekend o rafinărie de la Geankoi (Crimeea) și au lovit Berdiansk duminică.

Sâmbătă, ucrainenii au efectuat un atac complex, în care au lansat rachete dinspre Odesa și Herson spre vestul Crimeei, în timp ce aeronave de atac au lansat rachete de croazieră asupra portului Kerci, în estul Crimeei. Imaginile colectate de satelitul Planet Labs pe 5 noiembrie confirmă faptul că atacul ucrainen de sâmbătă a surprins în port o corvetă purtătoare de rachete.

Satellite images of a damaged Russian ship in Kerch have appeared

Informațiile ucrainene arată că este vorba de nava Askold. Ea nu a fost scufundată, dar partea superioară a fost puternic deteriorată. În răspuns, rușii au lansat luni dimineață un puternic atac cu rachete de croazieră asupra Odesei.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday