La protest au participat câteva sute de persoane, membri ai unui ONG care s-a implicat și în 2010 în spargerea blocadei navale impuse de Israel Fâșiei Gaza. Cu steaguri palestiniene și în numele apărării palestinienilor din Gaza, aceștia au atacat baza militară, aruncând cu diverse obiecte în polițiști, care au ripostat cu apă și gaze lacrimogene.

Aflată în sud-estul Turciei, baza militară de la Incirlik este frecvent utilizată de aeronavele SUA și ale Marii Britanii, pentru diferite operațiuni în Siria și în Orientul Mijlociu. Între timp, relațiile dintre Turcia și Israel au coborât la cel mai scăzut nivel diplomatic, ambele țări rechemându-și ambasadorii pentru consultări. Secretarul american de stat, Antony Blinken, sosește luni la Ankara, într-un al doilea tur în Orientul Mijlociu în care încearcă să prevină escaldarea conflictului dintre Hamas și Israel.

De la izbucnirea războiului, în Turcia au loc frecvente proteste împotriva Israelului. Însuși președintele Erdogan a participat, în urmă cu o săptămână la un miting masiv de la Istanbul, la care au luat parte 1,5 milioane de persoane. Aproape o mie de persoane au manifestat duminică și în fața ambasadei SUA din Ankara.

Surse: France 24, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday