Este vorba de creanțe și acțiuni asupra unor afaceri foarte difersificate, de la imobiliare și terenuri de golf și până la mărci hoteliere și concursuri de frumusețe. Business Insider arată că nu este o surpriză că un om de afaceri de talia sa să aibă astfel de dețineri, dar Trump nu a spus nimic de ele în cei patru ani în care a fost președintele SUA.

Lista completă a mărcilor comerciale deținute de Trump a fost dezvăluită pentru prima dată într-un document cunoscut sub numele de Formularul OGE 278e, pe care Oficiul pentru Etică Guvernamentală din SUA îl solicită președinților și vicepreședinților SUA, precum și candidaților la funcția de președinte și vicepreședinte. În timpul mandatului său, Donald Trump nu a completat acest document până pe 15 ianuarie 2021, cu câteva zile înainte de a preda mandatul. La vremea respectivă, a dat un singur indiciu privind deținerea unei companii inactive din China, dar a fost actualizat în 2023.

Insider remarcă faptul că acum “candidatul republican din 2024, care se plânge frecvent că China ne înșală și a susținut în mod fals că președintele Joe Biden a primit peste 1 miliard de dolari din această țară, are în China, de departe, cele mai multe mărci, mult mai multe decât în orice altă țară străină”.

În SUA, Trump a înregistrat 57 de mărci, în Marea Britanie 26, iar în Rusia șase.

Înregistratea acestor branduri nu implică în mod necesar existența unor afaceri active ci, în unele cazuri, intenția de a investi și de a crea astfel de afaceri. Nu este clar câți bani a făcut Trump în acest fel.

Anterior, The New York Times a dezvăluit că Donald Trump a obținut pentru prima dată o marcă comercială pentru Trump Tower în Rusia, în 1996, și a obținut mărci comerciale suplimentare pentru hoteluri cu marca Trump în 2006 și 2007.

În China, Trump avea 77 de mărci înregistrate înainte de a deveni președinte, potrivit Associated Press, dintre care multe au fost prelungite pe parcursul mandatului său de patru ani. Tot în timpul președinției sale, China a acordat mai multe mărci comerciale noi legate de entități corporative deținute de Trump și de fiica sa Ivanka.

Analiștii consideră că deținerile lui Trump ridică semne de întrebare atât din perspectiva interdicției constituționale ca un candidat să primească finanțare din străinătate, dar nici nu se poate ști, de exemplu, dacă interesele sale financiare au jucat sau nu un rol în declanșarea războiului comercial cu China, în perioada în care acesta era președinte. La fel, este pusă sub semnul întrebării și politica SUA în Orientul Mijlociu, în condițiile în care Trump deține investiții și are interese în terenurile de golf din Arabia Saudită, care a primit în timpul președinției sale armament de vârf american.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday