Un studiu realizat de firma britanică de recrutare Russell Reynolds și citat de The Guardian arată că femeile care ocupă funcția de director executiv în firme și organizații au avut, în medie, mandate de cinci ani și jumătate, mai scurte decât cele ale bărbaților ajunși pe aceleași poziții, care se mențin, în medie, opt ani la conducere. Echipa care a realizat studiul consideră că, cel mai probabil, cauza acestui “decalaj de gen” este faptul că femeile sunt numite mai des în funcții de conducere în momente de turbulență în care companiile trec prin perioade de criză. 

Profesor Michelle Ryan de la Universitatea din Exeter a explicat: “dacă femeile sunt mai predispuse să își asume roluri de conducere în perioade de criză, atunci rezultă că timpul petrecut în funcție este probabil mai stresant și cu o durată mai scurtă”. Aceasta a adăugat că “durata redusă a mandatului ar putea fi cauzată de mai multe motive – pentru că există adesea o fluctuație mai mare a personalului în perioade de criză, pentru că sunt judecate ca fiind neperformante, chiar dacă performanțele slabe erau în toi înainte de numirea lor în funcție sau pentru că, atunci când lucrurile încep să se redreseze, bărbații revin în rolurile de conducere.”

Studiul mai arată că, în general, bărbații care ocupă astfel de funcții au parte de mai multă susținere din partea angajaților, comparativ cu femeile. 

Totuși, în prezent, alegerea femeilor în funcții de conducere a devenit o decizie normală, iar ponderea acestora în companiile din UK a crescut la 41%, față de 9,5% în 2011. Russell Reynolds a constatat, de asemenea, în cadrul unui sondaj efectuat în rândul a 1.500 de lideri din întreaga lume, că nu există diferențe semnificative în ceea ce privește modul în care femeile și bărbații sunt percepuți de către persoanele care lucrează pentru ei, arătând că sunt la fel de eficienți ca lideri, deși femeile sunt considerate mai bune în ceea ce privește pregătirea și dezvoltarea.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday