Armata Ucraineană a anunțat sec, într-o scurtă postare, că sâmbătă a lovit infrastructura maritimă și portuară de la șantierul naval din Kerci.

Mai devreme, pe rețelele ruse de socializare au circulat imagini care par a arăta un incendiu masiv în port, iar Serghei Aksionov, guvernatorul rus al Crimeei, a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au fost în acțiune în jurul șantierului naval Kerci. “Fragmente de rachete doborâte au căzut pe unul dintre docuri. Nu au fost victime”, a scris Aksionov pe Telegram.

Bloggerul militar rus Ribar are o variantă mai detaliată a atacului ucrainean. El arată că patru aeronave Suhoi Su-24M ar fi lansat din regiunile Dnipropetrovsk și Zaporijie opt ​​rachete de croazieră Storm Shadow, după ce, anterior, dinspre Herson, alte aeronave ucrainene ar fi tras mai multe rachete antiradar HARM și AGM-160, pentru a distrage atenția și a suprasolicita antiaeriana rusească.

În același timp, de la Odesa, ucrainenii ar fi lansat un atac cu o rachetă antinavă Neptune, spre Capul Tarkhankut, pentru a atrage în vestul Crimeei avioanele rusești MiG-31, decolate de la Belbek. Ribar, care rareori se abate de la linia de propagandă oficială, susține și el că rachetele Storm Shadow trimise spre portul Kerci ar fi fost interceptate de apărarea antiaeriană S-400 și Pantsir-S1 ale rușilor și că numai resturile acestora ar fi căzut la sol, avariind o navă și unul dintre atelierele șantierului naval. “Cu toate acestea, atacul de astăzi demonstrează modul în care formațiunile ucrainene încearcă să varieze tacticile, supraîncărcând apărarea aeriană și distragând atenția cu raiduri din diferite direcții”, mai comentează propagandistul rus, care confirmă astfel indirect pagubele produse de ucraineni.

Pe rețelele de socializare a circulat anterior informația că atacul ucrainean a avariat o corvetă lansatoare de rachete de croazieră din clasa Karakurt.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday