Deși a anunțat vineri că și-a redus cu 30% creditele acordate în Rusia, față de 2022, banca austriacă a înregistrat acolo un profit de peste 1 miliard de euro, dintr-un total raportat de profit total de 2,1 miliarde de euro. Raiffeisen Bank, care este cel mai mare creditor din Europa Centrală și de Est, este tot mai des criticată că simulează de fapt intenția de a-și opri operațiunile din Rusia, unde are un portofoliu de credite în valoare de 6,3 miliarde de euro. Raiffeisen a spus că a încetat relațiile cu băncile locale și și-a redus portofoliul de credite, dar “depindem de numeroase aprobări de reglementare din partea autorităților ruse și europene și, prin urmare, putem influența ritmul doar într-o măsură foarte limitată”, a declarat Johann Strobl, președintele executiv al Raiffeisen.

Potrivit Financial Times, Raiffeisen încă explorează posibilitatea unei ieșiri strategice din Rusia. A negociat o preluare a activelor cu două bănci rusești, dar acele discuții au stagnat.

Între timp, guvernul rus și-a înăsprit restricțiile asupra afacerilor occidentale, complicând plecarea acestora din țară. Potrivit unei evaluări a Kievului, între 18 și 20 de miliarde de dolari, din profiturile companiilor cu sediul în țări “neprietenoase” sunt blocate.

Dar, mai observă FT, Raiffeisen are o istorie lungă și profitabilă în Rusia, iar anul trecut a realizat acolo peste 60% din profitul întregului grup. În februarie, Trezoreria SUA a anunțat că cercetează Raiffeisen cu privire la afacerile sale din Rusia, iar banca austriacă a spus că va coopera deplin cu verificarea.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday