Meloni propune ca fiecare prim-ministru să fie ales pe o perioadă de cinci ani, la momentul alegerilor parlamentare, fără intervenția președintelui, așa cum se întâmplă în orice republică parlamentară, cum este și Italia.

Țara a schimbat 68 de guverne de când a devenit republică, în 1946, iar durata medie a mandatelor a fost de puțin peste un an. Peisajul politic fragmentat face ca înlăturarea guvernelor să se producă foarte des, cu consecințe inclusiv asupra coerenței economice și a politicii externe. 

Reforma propusă implică asigurarea și a unei majorități parlamentare pentru  coaliția sau partidul care obține cele mai multe voturi, așa cum este în Marea Britanie. În cazul unei demisii sau al unui vot de cenzură, premierul ales ar putea fi înlocuit o singură dată, cu un deputat din aceeași majoritate, care să pună în aplicare aceleași obiective politice. În cazul în care acel candidat nu reușește să obțină o majoritate, parlamentul este dizolvat și se organizează noi alegeri.

Reforma lui Meloni va avea nevoie de o majoritate de două treimi în ambele camere. Aceasta este o sarcină dificilă, deoarece unele partide de stânga au promis deja că se vor opune, dorind să păstreze în continuare rolul președintelui în formarea guvernului. Giorgia Meloni a declarat că, dacă nu va ajunge la un consens în parlament, va organiza un referendum în acest sens.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday