Israelul a răspuns la atacurile desfășurate de Hamas, pe 7 octombrie, cu cea mai mare mobilizare din istoria națiunii, însă când tancurile și trupele sale au intrat în Fâșia Gaza în acest weekend, “invazia la scară largă” nu s-a desfășurat conform așteptărilor unei părți a comunității internaționale și experților din domeniul militar, scrie FT într-o analiză.

Actuali și foști oficiali au declarat că amploarea, aparent limitată, a incursiunii Israelului, pe care premierul Benjamin Netanyahu a numit-o “a doua etapă” a războiului, a reflectat un amestec complex de factori. Cel mai important, Israelul a vrut să își maximizeze avantajul puterii de foc asupra Hamas și să își reducă numărul propriilor victime cât mai mult, încercând în același timp să evite atragerea altor adversari în război. 

La nivel tactic, trupele terestre israeliene pot beneficia de sprijin aerian, ceea ce ar reprezenta un avantaj semnificativ în atacarea părților de nord ale Fâșiei Gaza. Oficialii familiarizați cu situația spun că luptele din Gaza vor fi intense. Hamas s-a antrenat pentru lupte urbane și a construit o rețea uriașă de tuneluri supranumită “metroul din Gaza”, care ajută la deplasarea luptătorilor și a armelor fără a fi detectate. De asemenea, gruparea teroristă are un arsenal de arme antitanc și dispozitive explozive improvizate.

Forțele de Apărare ale Israelului au dat foarte puține detalii în privința desfășurărilor precise a operațiunilor din Gaza. Oficialii spun, însă, că acumularea treptată a forțelor are ca scop reducerea probabilității ca Hezbollah, grupul paramilitar libanez susținut de Iran, care a purtat un război de o lună cu Israelul în 2006, să se alăture conflictului. Implicarea unui număr mai mic de trupe în Gaza ar însemna, de asemenea, că forțe militare israeliene ar putea fi desfășurate mai ușor în nord, dacă Hezbollah ar intra în război.

“Cred că mesajul israelienilor [cu privire la ofensiva terestră] este bine gândit. Au fost îngrijorați că Hezbollah și Iranul ar putea vedea invazia terestră ca pe un element ce ar declanșa un fel de escaladare, de aceea nu au numit-o invazie terestră”, a declarat un diplomat occidental citat sub protecția anonimatului. Alți analiști sunt de părere că amploarea incursiunii inițiale este un semn că Israel are un obiectiv mai puțin ambițios decât eliminarea Hamas: “Se pare că Israel este în spațiul de a dori să degradeze infrastructura militară a Hamas și de a-i lichida conducerea. Dar răspunsul sincer este că Israel nu a precizat cu adevărat care este obiectivul final, poate pentru că nu l-au stabilit cu adevărat”, a completat diplomatul.

Potrivit oficialilor palestinieni, loviturile israeliene au ucis 8.005 persoane în Gaza și au rănit peste 20.000 de persoane. ONU a avertizat că decizia Israelului de a restricționa drastic aprovizionarea cu electricitate, combustibil, apă și bunuri în Gaza a adus zona în pragul unui colaps umanitar.

Oficialii israelieni insistă că nu se vor lăsa influențați de presiunile internaționale pentru a-și planifica operațiunile care vizează înfrângerea definitivă a Hamas. De asemenea, miniștrii susțin că incursiunile terestre inițiale organizate în acest mod au rolul și de a spori presiunea asupra Hamas pentru a elibera cei peste 230 de ostatici capturați de pe 7 octombrie.

Analiză integrală pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday