SUA. Dezacorduri între cele două camere din Congres, pe tema proiectului republican ce prevede acordarea unui ajutor financiar de 14,3 miliarde de dolari Israelului, fără a include și Ucraina, așa cum cer democrații. Asistența pentru cele două țări riscă să întârzie.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a calificat proiectul de lege al republicanilor din Camera Reprezentanților drept “o propunere profund greșită” pe care Senatul nici măcar nu o va discuta. În Camera Reprezentanților, legea a trecut cu 226 de voturi “pentru” și 196 de voturi “împotrivă”.

Concret, democrații au cerut ca ajutorul acordat Israelului să fie asociat și cu un pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Ucraina. CNN informează că, în Senat, majoritatea susține sprijinirea în continuare a Ucrainei în războiul cu Rusia, dar, în Camera Reprezentanților, mulți republicani se opun acestui lucru, ceea ce pune cele două camere în dezacord.

Totodată, pentru a compensa cele 14,3 miliarde de dolari ce urmează acordate Israelului, proiectul de lege în cauză prevede anularea finanțării cu aceeași sumă a Serviciului Fiscal Intern (IRS). Biroul de buget al Congresului, care nu este partizan politic, a declarat însă că propunerea de a compensa ajutorul acordat Israelului prin reducerea finanțării IRS ar crește deficitul bugetar și ar duce la o pierdere de venituri de aproximativ 26,8 miliarde de dolari în 10 ani.

Ipocrizia aici este că, prin tăierea finanțării unei instituții care urmărește escrocii fiscali, proiectul va duce de fapt la creșterea deficitului cu miliarde și miliarde de dolari. Este o glumă. În loc să susținem un astfel de proiect, vom lucra împreună la propriul nostru pachet de ajutor de urgență bipartizan, care include fonduri pentru Israel, Ucraina și ajutor umanitar pentru Gaza”, a declarat liderul majorității democrate din Senat.

În același timp, mai scrie CNN, opiniile împărțite între cele două camere ale Congresului SUA reprezintă și un test pentru Mike Johnson, noul președinte republican al Camerei Reprezentanților. Acesta a declarat că renunțarea la finanțarea IRS este o decizie cu caracter de “responsabilitate fiscală”. “Aceasta a fost cea mai ușoară cale și cea mai mare grămadă de bani care se află acolo pentru ca noi să putem plăti această obligație imediată”, a declarat Johnson. Acesta a promis, totodată, că ajutorul acordat Ucrainei “va veni în curând, după Israel”.

Sursa: CNN

Foto: Elmer Grubbs | Dreamstime.com

Folosim cookies