Începând de joi seară, concentrația de particule fine care pot bloca activitatea plămânilor și provoacă o serie de boli pulmonare a depășit în New Delhi limita de siguranță de 60 de micrograme pe metru cub de șapte până la opt ori, în mai multe părți ale orașului și suburbiile sale.

În fiecare iarnă, aerul rece și greu captează praful, emisiile de la vehicule și fumul provenit de la arderea miriștilor, producând un smog toxic care acoperă capitala și alte orașe ale Indiei. Este iritant și provoacă mâncărimi oculare sau uscăciunea gâtului, iar în rândul populației se manifestă o creștere a bolilor respiratorii.

Vineri, aerul a căpătat culoarea gri intens, în timp ce indicele care măsoară calitatea aerului a semnalat valori de 480, adică afectează oamenii sănătoși și reprezintă un pericol pentru cei deja bolnavi (în condițiile în care o valoare de până în 50 este considerată sigură). Potrivit unei liste a celor mai poluate orașe din lume, întocmită în timp real, capitala Indiei a intrat în categoria celor “periculoase”.

Autoritățile au ordonat suspendarea cursurilor pentru școlile primare vineri și sâmbătă, în timp ce majoritatea șantierelor de construcție din regiune și-au oprit activitatea. Oamenii de știință avertizează că se așteaptă ca situația să se deterioreze progresiv în următoarele două săptămâni. Profesioniștii din domeniul sănătății raportează o creștere puternică a numărului de cazuri de astm și probleme pulmonare în rândul copiilor și vârstnicilor, din cauza înrăutățirii calității aerului, și recomandă persoanelor care suferă de probleme respiratorii să nu iasă în aer liber decât dacă este absolut necesar.

Săptămâna aceasta, și în China s-a format o ceață similară, în orașele din nordul țării, inclusiv la Beijing. Fenomenul a făcut ca zborurile să fie anulate, iar unele autostrăzi să fie închise.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday