Senatul american a confirmat-o pe Lisa Franchetti ca șefă a operațiunilor navale ale SUA cu 95 de voturi “pentru” și doar un vot “împotrivă”. Aceasta este și prima femeie care face parte din Statul Major Interarme, un organism important în cadrul Departamentului de Apărare cu rol în consilierea președintelui și coordonarea operațiunilor militare. 

Franchetti a comandat în cariera sa un distrugător naval și, de două ori, un grup de atac pe un portavion. Are o experiență de 38 de ani în domeniu și este a doua femeie din cadrul Marinei SUA care a fost promovată la gradul de amiral cu patru stele.

Promovarea acesteia a fost amânată timp de luni de zile, încă din iulie, când a fost nominalizată de președintele Joe Biden. Atunci, Franchetti s-a alăturat unui contingent de ofițeri generali și ofițeri de rang înalt ale căror promovări au fost blocate de un senator american, Tommy Tuberville, nemulțumit de politica Pentagonului legată de dreptul la avort al militarilor. Acesta este și singurul senator care a votat miercuri seara împotriva numirii lui Franchetti în fruntea Marinei SUA.

Concret, după ce anul trecut Curtea Supremă a anulat hotărârea judecătorească Roe vs. Wade din 1973, prin care avortul a devenit drept constituțional, clar și “fără echivoc”, Pentagonul a transmis că va acoperi costurile de călătorie pentru militarii care, din cauza legilor din statul în care locuiesc, trebuie să călătorească în alte state.

Sursa: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday