Guvernele și companiile semnatare ale “acordului istoric”, așa cum l-a descris premierul britanic, au recunoscut că ambele părți au roluri cruciale în testarea următoarei generații de modele AI, pentru a determina că acestea sunt sigure, atât înainte, cât și după implementarea lor. Guvernele se vor concentra pe potențialele amenințări la adresa securității naționale, a societății și siguranței. Concret, Marea Britanie și Statele Unite își vor înființa propriile institute de siguranță în domeniul AI, pentru a desfășura studii.

Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii, a declarat în legătură cu acordul:Până în prezent, singurele care au testat siguranța noilor modele de inteligență artificială au fost chiar companiile care le dezvoltă. Nu ar trebui să ne bazăm pe ele pentru a-și marca singure sarcinile. Astăzi am ajuns la un acord istoric, guvernele și companiile de inteligență artificială vor lucra împreună pentru a testa siguranța modelelor lor înainte și după lansare. Institutul de Siguranță AI din Marea Britanie va juca un rol vital în îndeplinirea acestui obiectiv, în parteneriat cu țări din întreaga lume”.

Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului, a salutat decizia Marii Britanii de a înființa un institut pentru testarea sistemelor AI, și a transmis că acesta va lucra împreună cu viitorul institut american responsabil de acest lucru.

Primul summit la nivel mondial pe tema inteligenței artificiale a avut loc la Bletchley Park, Marea Britanie, și a reunit lideri politici, șefi ai companiilor de tehnologie, precum Sam Altman de la OpenAi sau Elon Musk, și cadre universitare.

Cu câteva zile în urmă, OpenAI a anunțat formarea unei echipe de specialiști care va supraveghea procesul de dezvoltare a noilor modele de inteligență artificială ale companiei, cu abilități potențial periculoase, pentru a se asigura că acestea sunt în conformitate cu regulile de siguranță pe care s-a angajat să le respecte. De asemenea, aceasta va lucra pentru a atenua “amenințările chimice, biologice și radiologice”, dar și pentru a limita potențiala capacitate a inteligenței artificiale de a se replica. 

Surse alternative: Comunicatul guvernului britanic, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday