Acest exercițiu, “F.A. PATRIOT SPARK 23.11”, se desfășoară  până pe 17 noiembrie, urmând ca Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu să deplaseze personal şi tehnică în poligonul de trageri Capu Midia, începând de vineri.

Exercițiul are ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în toamna anului 2020. Acesta a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene, precizează MApN.

România a achiziționat șapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot, fiind livrate până acum patru dintre ele. Achiziția se ridică la 4 miliarde de dolari, fiind cea mai scumpă din istoria României.

Un sistem conține un radar, patru lansatoare, o cabină de control a angajărilor, un generator. Pe un lansator pot fi montate între patru și 16 rachete. Radarul descoperă ținta și transmite imaginea în cadrul centrului de control al angajărilor. Militarii care lucrează în cabina respectivă pot trimite comanda de angajare către lansare (…) 

Una dintre caracteristicile speciale ale acestui sistem este că are o capabilitate antibalistică pe care România și Armata Română nu au avut-o până la sosirea sistemului Patriot. Este deosebit de complex, se bazează pe foarte multe computere, foarte multe informații, radarele sunt foarte performante și de aceea țintele sunt foarte ușor combătute. Are posibilitatea de a hotarî, de a decide, de a-mi propune mie ca utilizator uman cu ce fel de rachetă să combat un anumit tip de țintă”, explicau recent comandanții Regimentului 74 PATRIOT.

Foto: Armed MApN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday