John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că nu există planuri sau intenții de a trimite militari americani în Fâșia Gaza cu rol de menținere a păcii, “acum sau în viitor”. Acesta a negat o informație publicată de presa americană, care a scris, citând oficiali din SUA și din Israel, că cele două părți iau în considerare crearea unui astfel de contingent, cu soldați americani, britanici și francezi. 

De asemenea, Washington nu crede că gruparea teroristă Hamas poate fi implicată într-o viitoare formă de guvernare a teritoriului, după încheierea războiului cu Israel, și nici nu susține strămutarea permanentă a palestinienilor din Gaza. 

Administrația americană nu crede că este momentul pentru o încetare generală a focului, dar susține că sunt necesare “pauze umanitare în ostilități”, a mai declarat Kirby. Miercuri seară, și președintele Joe Biden a afirmat – “cred că este nevoie de o pauză” – după ce o femeie i-a întrerupt discursul în fața unui grup de susținători din Minneapolis și i-a transmis să ceară o încetare a focului.

Casa Albă a respins, încă de la începutul săptămânii, ideea încetării focului, care “ar fi în avantajul Hamas, în momentul de față”, după cum a spus Kirby.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, susținut de Hamas, a afirmat că circa 8.800 de palestinieni și-au pierdut viața de la declanșarea războiului, pe 7 octombrie, din care circa 3.600 sunt copii. De cealaltă parte, în jur de 1.400 de israelieni au fost uciși de Hamas.

Surse alternative: Reuters, Associated Press

Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday