UPDATE ora 11:15: Serviciul francez de meteorologie a emis avertizări Cod Roșu și Cod Portocaliu pentru nord-vestul țării. La Finistère, cea mai vestică regiune a țării, vântul a atins 190 km/oră azi-noapte, iar prefectura a anunțat că a închis toate drumurile și că activitatea aeroporturilor Brest și Quimper a fost suspendată, scrie BFM TV.

Departamentele Côtes-d’Armor și Manche se află sub avertizare Cod Roșu de vânt. În total, 1,2 milioane de gospodării au rămas fără electricitate. În aceste condiții, guvernul și președintele au îndemnat cetățenii să fie prudenți și să evite toate deplasările nenecesare.

Ministrul de Interne a adăugat că din cauza furtunii, 1.315 persoane au fost mutate în zone de siguranță. Acesta a adăugat că trei pompieri și un civil au fost răniți în timpul intervențiilor. De asemenea, un șofer de TIR a murit pe o șosea din Aisne, după ce un copac a căzut peste vehiculul său.

Și institutul de meteorologie din Belgia a transmis o avertizare de vânt, valabilă până vineri dimineață, și a adăugat că circulația rutieră și feroviară ar putea fi afectată. Toate parcurile din Bruxelles, Antwerp și Liege sunt închise pe parcursul zilei de joi.

Și Olanda este sub avertizare Cod Portocaliu și Cod Galben de vânt puternic, începând din această după-amiază.

Știrea inițială: Furtuna Ciaran a lovit sudul Marii Britanii, cu rafale de peste 100 km/h. Meteorologii avertizează că va dura trei zile, în care va afecta sudul insulei și nordul Franței. Școlile au fost închise în zonele afectate, circulația trenurilor, întreruptă, iar navetiștii au fost sfătuiți să lucreze de acasă.

Furtuna Ciaran a ajuns miercuri noaptea în Marea Britanie, iar autoritățile au emis coduri galbene și portocalii, aplicând planuri de reziliență pregătite anterior. Astfel, în următoarele trei zile, autoritățile locale pot închide școlile, iar trenurile sunt anulate sau au program limitat, mai ales între Anglia și Scoția. Toate trenurile între Edinburgh și Aberdeen, de joi până sâmbătă, au fost anulate, iar între Newcastle și Edinburgh vor circula din oră în oră, cu restricții de viteză. 

Meteorologii au avertizat populația să iasă din casă doar dacă este strict necesar și să nu se apropie de țărmuri, din cauza “valurilor înalte și periculoase”. Parcurile, pădurile și spațiile deschise sunt de asemenea sub avertizare din cauza riscului ca vântul puternic să doboare copaci. 

Specialiștii explică faptul că furtunile de acest tip sunt acum mai puternice, din cauza schimbările climatice, deoarece aerul mai cald reține mai mulți vapori în atmosferă. Totuși, încă nu este foarte clar explicat modul în care încălzirea climei generează rafale de vânt mai puternice.

Surse: Sky News, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday