Steaua lui David (simbol al evreilor și religiei iudaice) a fost inscripționată în noaptea de luni spre marți cu grafti pe fațadele a aproximativ 60 de clădiri sau ziduri din arondismentul al XIV-lea a capitalei franceze.

Potrivit Politico, procurorii anchetează fapte cu privire la “producerea de daune proprietăților pe baza originii, rasei, etniei sau religiei, (…) în special având în vedere contextul geopolitic și impactul acestuia asupra populației franceze”, dar precizează totuși că “nu se știe cu exactitate dacă graffitiurile sunt ostile în intenție”.

Dacă se constată că este vorba într-adevăr de acte de antisemitism, infracțiunea se pedepsește cu până la 4 ani de închisoare și o amendă de 30 de mii de euro. În Franța se află cea mai mare populație de evrei din Europa – aproximativ jumătate de milion persoane.

Inscripționări similare au apărut anterior în mai multe orașe din Franța, dar și la Berlin, în Germania.

Pentru context, actele de marcare cu Steaua lui David a clădirilor unde locuiau evrei și, ulterior, a persoanelor de religie iudaică, au fost premergătoare politicii naziste, în anii ’30. Primarul arondismentului al XIV-lea al Parisului, Carine Petit, a condamnat incidentul pe care l-a numit “un act de marcare care amintește de tacticile anilor ‘30 și din cel de-al Doilea Război Mondial, care au dus la exterminarea a milioane de evrei”.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday