Autoritățile din Panama continuă să reducă gradual numărul permiselor de tranzit, pe măsură ce Canalul Panama, vechi de 110 ani, se confruntă cu cel mai mic debit din 1950 și până acum.
Peste 3% din comerțul mondial de bunuri tranzitează legătura dintre cele două oceane, de pe o coastă pe alta a continentului american, dar debitul Canalului Panama este asigurat cu apă dulce, fără de care ecluzele nu pot fi operate.
Marți, autoritatea care administrează canalul a declarat că va limita în perioada următoare traversările la 25 pe zi, față de 36, la începutul anului, urmând ca până în februarie numărul să scadă la doar 18 pe zi.
Autoritatea canalului a declarat marți că luna octombrie a fost cea mai secetoasă din 1950, mai ales din cauza fenomenul El Niño, care încălzește Oceanul Pacific, influențând temperatura și precipitațiile din întreaga lume. Sistemul de rezervoare care alimentează canalul asigură și apă potabilă pentru aproape jumătate din populația țării.
Deși Panama a mai trecut prin perioade de secetă, acum zona se află la finalul sezonului ploios și este foarte neobișnuit ca, la finalul acestuia, rezervele de apă să fie la minimum.
Financial Times observă că restricțiile din Canalul Panama pot afecta livrările din China către Coasta de Est a SUA, și o gamă largă de mărfuri, de la produse petroliere, la piese de vehicule sau cereale. În prezent, timpul de așteptare, fără rezervare, pentru traversarea Canalului Panama este de aproape trei zile.
Canalul aduce anual 4,6 miliarde de dolari bugetului Panama.
Sursa: FT
Foto: Mariusz Bugno | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.