UPDATE ora 21:55 Un purtător de cuvânt al rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran, a declarat că grupul a lansat “un număr mare” de drone și rachete asupra Israelului. El a spus că a fost al treilea atac, de la declanșarea războiului, și că vor urma și altele ”pentru a-i ajuta pe palestinieni să obțină victoria”, se arată în declarația citată de Reuters.

Consilierul israelian pentru securitate națională a transmis că atacurile rebelilor sunt intolerabile, dar a refuzat să comenteze când a fost întrebat despre răspunsul pe care-l va da armata. IDF a transmis că sistemul său de apărare antiaeriană, Arrow 3, a interceptat o rachetă sol-sol lansată din zona Mării Roșii, fiind prima utilizare operațională a sistemului de apărare în actualul conflict. Sunt indicii că racheta a fost lansată de Houthi.

Atacurile Houthi asupra Israel au crescut riscurile de securitate pentru Arabia Saudită, subliniază Reuters. Cel mai scurt traseu pe care proiectilele lansate din Yemen îl parcurg pentru a ajunge în Israel traversează vestul Arabiei Saudite, în dreptul Mării Roșii.

Separat, autoritatea din Gaza care gestionează trecerea prin punctele de frontieră a anunțat că 81 de persoane din teritoriu, care sunt grav rănite, vor fi transportate în Egipt, potrivit The Guardian. De altfel, oficialii egipteni din domeniul securității și al sănătății au declarat, încă de săptămâna trecută, că punctul de trecere de la Rafah ar putea fi deschis în acest sens.

Tot în această seară, Christopher Wray, directorul FBI, a avertizat că atacul Hamas din 7 octombrie ar putea motiva grupări extremiste din întreaga lume să-și intensifice actele de violență: Acțiunile Hamas și ale aliaților săi vor servi drept o inspirație pe care nu am mai văzut-o de când ISIS și-a proclamat așa-numitul califat cu ani în urmă”, a precizat el în fața unei comisii din Congres.

Update ora 20:25: Forțele de Apărare ale Israelului au transmis că au ucis un important lider Hamas la Jabalia, într-un atac aerian în Fâșia Gaza, desfășurat cu puțin timp în urmă. Potrivit IDF, atacul a provocat distrugerea tunelurilor subterane folosite de teroriști, ceea ce a dus la prăbușirea mai multor clădiri din apropiere.

Teroristul ucis a fost unul dintre comandanții responsabili de coordonarea forțelor de elită ale grupării teroriste Nukhba, care au atacat Israelul pe 7 octombrie. IDF susține că atacul aerian de la Jabalia este parte dintr-o “operațiune la scară largă” asupra agenților Hamas și a infrastructurii aparținând grupării teroriste, care preluase controlul asupra mai multor clădiri civile din zonă.

IDF reiterează apelul adresat locuitorilor Fâșiei Gaza de a se îndrepta spre sud, “pentru siguranța lor”.

Anterior, palestinienii au transmis că cel puțin 50 de persoane au fost ucise și alte 150 rănite într-un atac al israelienilor la Jabalia.

Știrea în forma inițială: Cel puțin 50 de persoane au fost ucise de explozia unei rachete (de proveniență încă necunoscută) ce a lovit tabăra de refugiați Jabalia, din nordul Fâșiei Gaza. Corespondenții AFP de la fața locului transmit că au numărat cel puțin 47 de cadavre recuperate din dărâmături. Ministerul Sănătății din Gaza susține că bilanțul persoanelor rănite este de peste 150, “în urma unui masacru israelian atroce care a vizat o zonă mare de case din tabăra Jabalia din nordul Fâșiei Gaza“. Nu este clar până acum dacă au fost mai multe explozii.

Armata israeliană nu a transmis, până la acest moment, niciun comunicat în legătură cu acest atac. Reamintim că premierul Netanyahu și IDF au făcut apel în repetate rânduri către populația din Fâșia Gaza să se retragă în sudul teritoriului.

Potrivit autorităților din Gaza, bilanțul morților, de la 7 octombrie și până în prezent, se ridică la peste 8.500 de persoane.

Surse alternative: Barron’s, Times of Israel

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday