Mai multe zone din regiunile Beijing, Tianjin și Hebei din nordul Chinei, în care locuiesc peste 100 de milioane de oameni, sunt afectate de cea mai gravă poluare din ultimele luni. Biroul meteorologic al Chinei a transmis că provincia nordică Hebei a activat deja un plan de răspuns în situații de urgență, după ce a fost emis cel mai înalt nivel de alertă de poluare. 

Autoritățile vor desfășura echipe de control al traficului, iar toate zborurile dinspre și către provincie sunt suspendate. Totodată, au fost închise temporar autostrăzile și cursele cu feribotul, în condițiile în care vizibilitatea a scăzut sub 50 de metri în unele zone.

De asemenea, autoritățile i-au avertizat pe șoferi să oprească în locuri sigure atunci când condițiile meteorologice se înrăutățesc și au cerut oamenilor să rămână în case. Vor fi implementate măsuri de control al traficului și în capitala Beijing, dacă nivelul de alertă va fi ridicat. 

Smogul a cuprins nordul țării în urmă cu câteva zile, în timp ce temperaturile au trecut cu mult peste media perioadei, la aproape 30 de grade Celsius în unele zone. Experții precizează că unul dintre principalii factori care determină temperaturile ridicate sunt curenții prea slabi de aer rece dinspre Polul Nord, față de cum ar fi normal. În același timp, specialiștii explică faptul că intensificarea activităților industriale, numărul mare de camioane de mare tonaj care circulă pe drumurile naționale și incendiile de vegetație au contribuit la apariția smogului.

Consumul regional de energie la sfârșitul lunii octombrie a crescut cu 5% față de prima jumătate a lunii, în special în industria producerii de ciment și cărămizi. Meteorologii chinezi mai precizează că smogul va continua să acopere nordul Chinei cel puțin până joi.

Surse alternative: Reuters, France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday