UE oferă șase miliarde de euro țărilor din Balcanii de Vest, pentru a le ajuta să accelereze anumite reforme, inclusiv lupta anti-corupție, necesare procesului de integrare în Uniune.

Ursula von der Leyen a anunțat pachetul de ajutor financiar în valoare de șase miliarde de euro la Skopje. Banii trebuie folosiți de țările din Balcanii de Vest – Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina – pentru a continua reformele de integrare în UE, prin “depunerea de eforturi pentru a-și alinia standardele cu cele din cadrul blocului comunitar”.

În cadrul noului plan de extindere a blocului comunitar, țările din Balcanii de Vest vor primi acces către piața comună a UE în sectoare precum bunurile și serviciile, transportul și energia. Von der Leyen îndeamnă, de asemenea, cele șase țări să își deschidă propria piață regională comună.

Președintele Comisiei Europene a dat drept exemplu Macedonia de Nord, care trebuie să își reformeze mediul de afaceri, să creeze o administrație publică eficientă, să aibă finanțe publice solide și să îmbunătățească lupta împotriva corupției. Pe lângă asta, trebuie să facă modificări în constituție pentru a-i recunoaște pe bulgari ca minoritate, așa cum a cerut Bulgaria pentru a permite aderarea țării la UE”.

Uniunea este pregătită, de asemenea, să ofere asistență microfinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, dacă este nevoie, “pentru a dubla economia Balcanilor de Vest în următorul deceniu”.

Sursa: Reuters

Folosim cookies