Ursula von der Leyen a anunțat pachetul de ajutor financiar în valoare de șase miliarde de euro la Skopje. Banii trebuie folosiți de țările din Balcanii de Vest – Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina – pentru a continua reformele de integrare în UE, prin “depunerea de eforturi pentru a-și alinia standardele cu cele din cadrul blocului comunitar”.

În cadrul noului plan de extindere a blocului comunitar, țările din Balcanii de Vest vor primi acces către piața comună a UE în sectoare precum bunurile și serviciile, transportul și energia. Von der Leyen îndeamnă, de asemenea, cele șase țări să își deschidă propria piață regională comună.

Președintele Comisiei Europene a dat drept exemplu Macedonia de Nord, care trebuie să își reformeze mediul de afaceri, să creeze o administrație publică eficientă, să aibă finanțe publice solide și să îmbunătățească lupta împotriva corupției. Pe lângă asta, trebuie să facă modificări în constituție pentru a-i recunoaște pe bulgari ca minoritate, așa cum a cerut Bulgaria pentru a permite aderarea țării la UE”.

Uniunea este pregătită, de asemenea, să ofere asistență microfinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, dacă este nevoie, “pentru a dubla economia Balcanilor de Vest în următorul deceniu”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday