FIFA a transmis, într-o declarație: “Comisia de Disciplină i-a interzis lui Luis Rubiales, fostul președinte al Federației Spaniole de Fotbal (RFEF), să participe la orice activitate legată de fotbal la nivel național și internațional timp de trei ani, după ce a constatat că a acționat cu încălcarea articolului 13 din Codul disciplinar al FIFA. Acesta se referă la evenimentele care au avut loc în timpul finalei Cupei Mondiale feminine din 20 august 2023, pentru care domnul Rubiales fusese suspendat provizoriu”.

Federația a adăugat că are obligația “să respecte și să protejeze integritatea tuturor oamenilor și să se asigure că regulile de bază ale unei conduite decente sunt respectate”. Decizia poate fi atacată cu apel în următoarele zece zile, la comisii.

Echipa națională de fotbal feminin a Spaniei a câștigat Cupa Mondială, în august. În cadrul ceremoniei de acordare a medaliilor, Rubiales a sărutat-o pe buze pe jucătoarea Jenni Hermoso, fără acordul ei. 

Gestul lui Rubiales a declanșat un protest al jucătoarelor spaniole, care au transmis că nu vor mai juca la echipa națională, cât timp bărbatul va fi în funcție. La câteva zile după incident, FIFA l-a suspendat temporar, iar procurorii spanioli au deschis o anchetă preliminară pentru agresiune sexuală. În cele din urmă, Rubiales a demisionat pe 11 septembrie, la trei săptămâni de la izbucnirea scandalului.

Surse alternative: The Guardian, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday