Biroul Federal de Statistică a anunțat că produsul intern brut a scăzut cu -0,1% în trimestrul trei față de trimestrul anterior și cu -0,8% față de perioada similară din 2022. Analiștii anticipau un declin de -0,3% față de T2.

Aceste rezultate au fost determinate de faptul că consumul gospodăriilor a scăzut în trimestrul al treilea, din cauza inflației ridicate, care a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor. Reuters subliniază, în acest context, că din cauza prețurilor la alimente și energie, care sunt încă ridicate, este de așteptat ca economia țării să scadă în continuare și în octombrie.

Statistica oficială anunță și revizuirea datelor pentru trimestrele anterioare. Astfel, cifra pentru T2 2023 a fost ajustată de la stagnarea anunțată inițial la o creștere modestă de +0,1%. Cifra pentru T1 2023 a fost de asemenea revizuită, fiind observată o stagnare, după ce datele inițiale au indicat o scădere de -0,1% și, implicit, o recesiune (două trimestre consecutive de scădere economică).

Surse: Destatis, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday