Explozia a avut loc sâmbătă seara într-o mină din regiunea Karaganda și, din primele date, s-a produs la o conductă de gaz metan. Cel puțin 45 de mineri și-a pierdut viața. Alte peste 200 de persoane au fost evacuate în siguranță. Duminică, președintele țării a declarat zi de doliu național. 

Mina de cărbune din Karaganda este deținută de ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din lume, care are sediul la Luxemburg și care deţine în România unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara. În urma exploziei, toate operațiunile din cele opt mine deținute de această firmă în regiune au fost suspendate, având în vedere că accidente asemănătoare au avut loc în ultimii ani în minele ArcelorMittal. Mulți au salutat demersul guvernului de naționalizare a ArcelorMittal, fiind indignați de lipsa siguranței minerilor. 

Acesta este cel mai grav accident minier din istoria post-sovietică a țării. De la prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, aproximativ 200 de mineri au murit în Kazahstan, majoritatea în mine deținute de ArcelorMittal. 

Surse: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday