Dezvăluirile fac parte din procesul deschis de guvernul american împotriva companiei. Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) și un grup de procurori generali din diferite state au susținut, în acest caz, că Google și-a menținut în mod ilegal poziția de monopol pe piața motoarelor de căutare, folosindu-se de poziția dominantă pentru a bloca accesul rivalilor la oportunități de parteneriat cu companii importante, precum Apple.
“Google plătește distribuitorilor miliarde de dolari în fiecare an – inclusiv producătorilor de dispozitive populare, precum Apple, LG, Motorola și Samsung, marilor operatori de telefonie mobilă din SUA, cum ar fi AT&T, T-Mobile și Verizon, și dezvoltatorilor de browsere, printre care Mozilla, Opera și UCWeb – pentru a asigura statutul implicit al motorului său de căutare”, se arată în comunicatul DOJ.
Potrivit raportului prezentat vineri în instanță, veniturile diviziei Google care se ocupă de motorul de căutare al companiei au depășit, în 2021, 146 de miliarde de dolari. Raportul procurorilor compară activitatea financiară a departamentului în cauză al Google în perioada 2014 – 2021. Astfel, în 2014, diviza a raportat venituri de aproximativ 47 de miliarde de dolari și a plătit 7,1 miliarde de dolari pentru statutul implicit al motorului său de căutare. Potrivit datelor, veniturile s-au triplat între 2014 și 2021, iar cheltuielile în acest sens au crescut aproape de patru ori.
Compania argumentează că utilizatorii pot opta în orice moment pentru a-și schimba motorul de căutare setat implicit, iar o parte a cheltuielilor globale ale diviziei constă în plăți pe care le face către “partenerii de distribuție care asigură punctele de acces și serviciile de căutare”.
Foto: Rvlsoft | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.