Update 18.50: Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și ISA au publicat o declarație comună în care anunță salvarea unui soldat israelian luat ostatic de Hamas. Menționează că Ori Megidish, luată ostatică pe 7 octombrie, a fost eliberată în timpul operațiunilor terestre ale IDF, azi-noapte.

“Soldatul a fost evaluat medical, se simte bine și s-a reunit cu familia sa. IDF și ISA vor continua să facă tot ceea ce este necesar pentru a elibera ostaticii”, arată comunicatul.

Update 13:30: Tancurile armatei israeliene au reușit să ajungă la periferia Gaza City și, aparent, au blocat unul dintre drumurile principale care leagă nordul teritoriului de sud, scrie Al Jazeera care citează martorii de la fața locului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a refuzat să ofere detalii despre locația trupelor, dar a declarat că operațiunile din interiorul Fâșiei Gaza se extind pe măsură ce mai multe vehicule blindate, artilerie și geniști se alătură luptei: “Există un contact direct între forțele terestre și inamic. Lupta este în curs de desfășurare”, a mai spus Hagari, care a adăugat că zeci de luptători Hamas care se aflau în diverse clădiri au fost uciși de loviturile aeriene.

Totuși, șeful biroului guvernamental din Gaza pretinde că a fost vorba doar de o incursiune și că tancurile israeliene s-au retras de la periferia orașului: “Ceea ce s-a întâmplat pe drumul respectiv a fost incursiunea câtorva tancuri ale armatei de ocupație și a unui buldozer”, se arată într-un comunicat al instituției, citat de publicația arabă. Biroul nu a oferit detalii sau dovezi. Ulterior, și reporterul BBC prezent în Gaza a relatat că drumul nu mai este blocat.

Știrea inițială: Armata israeliană a declarat duminică că forțele terestre au ucis un număr de militanți Hamas, după ce aceștia au ieșit dintr-un tunel, în apropierea trecerii din Israel în Gaza, de la Erez, dar nu a făcut mai multe precizări.

ISW a evaluat însă că “probabil Brigada al Qassem, aripa militară a Hamas, a condus un atac complex asupra IDF, la punctul de control Erez, pe 29 octombrie. Militanții s-au infiltrat pe teritoriul israelian printr-un tunel la vest de punct de control, înainte de a ataca forțele israeliene. Presa afiliată Hamas a raportat că militanții au tras cu o muniție antitanc asupra vehiculelor israeliene de la punctul de control, ucigând mai mulți soldați”. Concomitent, zona a fost bombardată cu rachete și mortiere, lansate din Gaza, pentru a tăia rutele de sosire a întăririlor trimise în sprijinul militarilor israelieni de la Erez.

Tot ieri, Jihadul Islamic și Hamas au revendicat un atac complex comun asupra IDF, la al Amiriya, și au pretins că au surprins într-o ambuscadă forțele israeliene care înaintau spre Gaza City, la Beit Lahia Yasin, folosind arme antitanc și lunetişti.

ISW evaluează că cele două grupări palestiniene își coordonează eforturile inclusiv pentru ciocnirile din Cisiordania, unde încearcă să provoace o insurecție anti-israeliană. Dincolo de protestele violente care au loc zilnic, sunt înregistrate tot mai multe atacuri în care sunt folosite arme de calibru mic împotriva forțelor israeliene.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În nordul Israelului, milițiile iraniene au efectuat șapte atacuri asupra teritoriului israelian.
  • În Siria, milițiile iraniene au efectuat două atacuri asupra bazelor în care se află soldați americani.
  • Israelul a efectuat un bombardament asupra infrastructurii militare iraniene din Siria.
  • Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a acordat un interviu la Al Jazeera, în timpul căruia a încercat să adune sprijinul lumii arabe în jurul Iranului și a Axei de Rezistență față de Israel. ISW observă că Iranul face eforturi susținute de a perturba normalizarea relațiilor israeliene cu statele arabe.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday