Avortul în Franța a fost dezincriminat printr-o lege din 1975, dar nu există nimic în constituție care să garanteze acest drept. Președintele francez a transmis pe platforma X că un proiect de lege constituțională va fi prezentat cabinetului său până la sfârșitul acestui an.
Anunțul vine după o promisiune făcută de Macron pe 8 martie (Ziua Internațională a Femeii), ca răspuns la decizia Curții Supreme a SUA de a abroga dreptul constituțional la avort. Ulterior, în Franța, sute de persoane au manifestat pentru apărarea dreptului la avort și în semn de solidaritate cu femeile din SUA.
Revizuirea constituțională în Franța necesită fie un referendum, fie aprobarea de către cel puțin trei cincimi dintre membrii ambelor camere ale parlamentului, reuniți într-o ședință comună, denumită Congres. Majoritatea modificărilor constituționale din Franța postbelică au fost aprobate prin votul Congresului.
După 1975, legi succesive au vizat îmbunătățirea condițiilor pentru avort, în Franța, în special prin protejarea sănătății și anonimatul femeilor, precum și prin reducerea poverii financiare a procedurii. Potrivit unui sondaj de opinie din noiembrie 2022, 89% dintre repondenți s-au declarat pentru înscrierea în constituție a dreptului la avort. Statistica oficială arată că, anul trecut, în Franța, au fost efectuate 234 de mii de întreruperi de sarcină.
Anunțul lui Macron vine pe fondul restrângerii acestui drept și în mai multe state europene. În septembrie anul trecut, guvernul de extremă dreaptă al Ungariei a impus ca femeile să “asculte bătăile inimii fetale” înainte de a putea avea acces la un avort. În Polonia, întreruperea sarcinilor este permisă numai în caz de viol, incest sau dacă sănătatea sau viața femeii este pusă în pericol, iar în 2020, tribunalul constituțional al țării a decis că avorturile pe motiv de defecte fetale sunt neconstituționale. În Italia, deși avortul este legal din 1978, accesarea procedurii este extrem de dificilă din cauza numărului mare de medici ginecologi care refuză procedura. Guvernul de extremă dreapta al Italiei, venit la putere în octombrie anul trecut, s-a declarat deschis împotriva avortului, deși premierul, Giorgia Meloni, a declarat ca legea nu va fi schimbată.
Surse alternative: Le Monde, The Guardian
Foto: Neydtstock | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.