Imaginile postate pe rețelele de socializare arată sute de bărbați, unii purtând steaguri palestiniene sau pancarte anti-israeliene, năvălind pe pista aeroportului internațional Makhachkala și încercând să spargă ferestrele avionului. Autoritățile de la Moscova au decis să închidă complet aeroportul din capitala Daghestanului, o republică autonomă, majoritar musulmană.


Incidentul nu este primul de acest fel. The Guardian relatează că sâmbătă localnicii au asediat un hotel, în căutarea turiștilor evrei. Marșul către aeroport și asaltul asupra acestuia, duminică, a survenit după o chemare pe rețelele de socializare, în care se arăta că un zbor de la Tel Aviv urma să aterizeze. Autoritățile locale de sănătate au declarat că 20 de persoane au fost rănite în violențele izbucnite, dintre care două sunt în stare critică. Dar forțele de securitate au reușit să țină mulțimile furioase la distanță de avionul care a aterizat duminică și care făcuse doar o escală la Makhachkala, în tranzit de la Tel Aviv la Moscova.

Guvernul din Daghestan a anunțat luni dimineața că va lua măsuri suplimentare de securitate în întreaga republică. “Chiar dacă noi, daghestanii, empatizăm cu suferința victimelor acțiunilor oamenilor și politicienilor nedrepți și ne rugăm pentru pace în Palestina, incidentele sunt o încălcare gravă a legii”, a scris pe Telegram Serghei Melikov, șeful republicii Daghestan.

Autoritățile religioase locale au sugerat evacuarea celor aproximativ 800 de familii de evrei ruși, care trăiesc în Daghestan, o republică ce are în total 3 milioane de locuitori.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday