Portavionul Dwight D. Eisenhower, însoțit de un grup format din mai multe nave, a intrat ieri în Marea Mediterană, după ce a trecut prin strâmtoarea Gibraltar în drumul său către Orientul Mijlociu. Mișcarea este, conform Pentagonului, parte a efortului SUA de a încerca să stabilizeze zona aflată în conflict și de a-și proteja membrii armatei care se află în bazele din Irak și Siria.

Mișcarea Dwight D. Eisenhower, al doilea portavion trimis în estul Mediteranei, în largul coastelor Libanului și Israelului, a fost urmărită și documentată de diverși experți în domeniu, care au observat că, un alt grup, Bataan Amphibious Ready s-a mutat în Marea Roșie încă de vineri. Această operațiune a inclus și nava de debarcare USS Carter Hall, a 26-a Unitatea Expediționară Marină și 2.500 de pușcași marini.

Chiar dacă Marina nu oferă detalii despre locația specifică a navelor sale, de obicei, sosirea unui transportor într-o anumită regiune este anunțată. Acum, însă, Marina nu a oferit niciun detaliu și nici nu a răspuns la solicitarea Stars and Stripes de comentarii.

Săptămâna trecută, secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a ordonat grupului Eisenhower să se deplaseze în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA. Această mișcare a venit după ce situația din zonă a devenit tot mai tensionată. Bazele americane din Irak și Siria au fost vizate de numeroase atacuri ale grupărilor teroriste susținute de Iran, iar distrugătorul USS Carney a fost nevoit să doboare mai multe rachete și drone lansate în direcția sa de rebelii Houthi, susținuți tot de Iran, în Yemen.

Eisenhower și-a părăsit portul de origine din Norfolk, Virginia, încă de pe 14 octombrie, ca parte a unei desfășurări programate, probabil pentru a ajuta grupul Gerald R. Ford Carrier Strike, care era deja de serviciu în Marea Mediterană, scrie Stars and Stripes.

La câteva zile după ordinele inițiale, însă militanții Hamas au ucis 1.400 de civili în Israel, iar grupurile Ford și Eisenhower au fost puse să plece în estul Mediteranei. În acest context, misiunea de șase luni a grupului Ford a și fost prelungită. De altfel, americanii au aplicat și alte măsuri de securitate în zonă.

Săptămâna aceasta, joi, forțele americane din Orientul Mijlociu au fost suplimentate prin dislocarea a 900 de militari. Decizia este parte a unui plan mai amplu, care presupune și trimitere unui sistem antirachetă THAAD, care suplimentează numărul bateriilor Patriot, ca răspuns la atacurile recente asupra bazelor americane din Irak și Siria. În aceeași zi, Departamentul Apărării al SUA a anunțat efectuarea unor atacuri aeriene de răzbunare, în două locații din estul Siriei, care ar fi avut legătură cu Corpul Gărzii Revoluționare din Iran.

De pe 17 octombrie, cu o zi înainte ca Joe Biden să viziteze Israelul, grupurile teroriste susținute de Iran au efectuat 16 atacuri cu rachete sau drone asupra bazelor americane din Irak și Siria. În urma acestora au fost răniți ușor 21 de militari.

Sursa: Stars and Stripes 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday